Kwas cytrynowy to związek organiczny występujący naturalnie w owocach cytrusowych, zwłaszcza cytrynach i limonkach. Jego wzór chemiczny to C6H8O7. Zewnętrznie kwas cytrynowy występuje w postaci bezbarwnych kryształów lub proszku o kwaśnym smaku.

Substancja ta jest szeroko stosowana w różnych dziedzinach ze względu na swoje unikalne właściwości.

Przemysł spożywczy: Kwas cytrynowy jest popularnym dodatkiem do żywności stosowanym jako przyprawa i regulator kwasowości. Nadaje produktom świeży smak i pełni funkcję konserwantu.

Przemysł kosmetyczny: W kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry kwas cytrynowy można stosować do regulacji pH i zapewnienia stabilności produktu.

Medycyna: W niektórych zastosowaniach medycznych kwas cytrynowy może być stosowany w celu utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Gospodarstwo i sprzątanie: Kwas cytrynowy ma właściwości wybielające i dezynfekujące, dzięki czemu można go stosować w domowych detergentach i mieszankach czyszczących.

Przemysł: W przemyśle kwas cytrynowy może być stosowany w procesach czyszczenia i odkamieniania.

Należy o tym pamiętać, pomimo rozpowszechnienia i płci